Honnan veheti észre valaki, ha hamis adatokkal és érvekkel próbálják manipulálni? Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban címmel rövid videókat tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült előadás-sorozat a mai, hazugságokkal teli világban való eligazodáshoz kínál kapaszkodókat.

Az alábbi cikk eredeti változatban az MTA weboldalán jelent meg, 2024. május 29-én.

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez?

Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amellyel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg. A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.

A középiskolásoknak készített, de bármely korosztálynak ajánlott előadások szabadon elérhetők az MTA YouTube-csatornáján.

„Az előadások eszmei szándéka az volt, hogy segítsük visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét, a tények és a szkepszis szerepét tisztázva az állandóan információkkal bombázó, megrendült bizalmú világban. Olyan témák jöttek elő, mint például a tények megbízhatósága és változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan élünk a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel” – mondta a projekt szakmai irányítója, Pléh Csaba akadémikus.

Az előadások témái és az előadók:

Mit értünk és érthetünk a tudományból? - Zemplén Gábor tudománytörténész

A befolyásolás nyelvi eszközei - Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató

Következtetés vagy becsapás? - Kleiber Judit nyelvész

Min alapszik a tudomány, ha nem tényeken? - Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus

Kijózanító véletlenek - Keszthelyi Gabriella matematikus

Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxBudapest csapatával dolgozott együtt az MTA. A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon. A tanárok felhasználhatják őket egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is például egy témahéten.

Középiskolai MTA Alumni Programról többet olvashatnak a cikk eredeti változatának végén, az MTA weboldalán.