A HUN-REN BTK Filozófiai Intézet meghív mindenkit Geréby György (CEU) Halott lelkek: a személy és a feltámadás teológiai antropológiája című előadására, mely A szelf metafizikája és fenomenológiája sorozat keretében kerül megrendezésre.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az előadás a tervezett időponttól eltérően május 28-án, reggel 9:30-kor lesz megtartva!

Időpont: 2024. május 28. kedd, reggel 9:30

Helyszín: BTK Filozófiai Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., 7. emelet, Trapéz terem (B.7.16)

Az előadáshoz online is lehet majd csatlakozni ezen a linken:
https://us06web.zoom.us/j/83755422141?pwd=URnF27WLmEba2rs75Z9kWXGJthP5Q6.1

A szeminárium sorozat további programját pedig ezen a linken olvashatják.

Az előadás absztraktja:

A keresztény teológia egyik központi, de problematikus kérdése, hogy mi történik a személlyel a halál és az utolsó ítélet valamint a test feltámadása között. Mit jelent a személy a közbeeső intervallumban? Mondható-e, hogy a lélek a személy hordozója, aki 'elválik' a testtől és önálló formában továbbra is fennáll? Beszélhetünk-e egyáltalán a lélek halál utáni sorsáról, azaz a lélek önállóságáról? A feltámadásba vetett hit vajon implikálja-e a lélek halhatatlanságát? Hogyan gondolandó el a közöttes időban a személyes azonosság? Az antropológia és az eszkatológia összekapcsolódik a lélek sorsának problémájában, és a többségi vélekedés mellett (bár a Kelet nem, viszont a Nyugat az V. lateráni zsinaton dogmatizálja a lélek halhatatlanságát), nagyon érdekes kisebbségi vélemények is felmerülnek, melyek jelen vannak már a korai kereszténységben is. Az előadásomban vázolni fogok néhány alapvető álláspontot főleg a középkori latin és bizánci hagyományok alapján.